czwartek, 19 września 2013

Zapiekanka parówkowa



Moją największą zmorą jest kupowanie zbyt dużej ilości pieczywa ,zawsze kiedy  wchodzę  do sklepu i czuję zapach świeżutkiego pieczywa nie mogę się oprzeć żeby nie kupić choć  jednej małej bułeczki:)

Jak się domyślacie potem jak tylko mogę kombinuję  jak je wykorzystać , bo przecież wyrzucić szkoda, i właśnie w taki  sposób powstała jedna z moich ulubionych zapiekanek z wykorzystaniem  czerstwego pieczywa .

Zapiekanka Parówkowa bo tak brzmi jej robocza nazwa:)

Ogólnie lubię wszelakie zapiekanki na pieczywie ,oczywiście najbardziej tą z pieczarkami ,ale ta z parówkami jest  druga na podium.

Smakuje dobrze z każdym rodzajem pieczywa , najważniejsze żebyśmy wybrali dobre jakościowo parówki, pamiętajcie czytajcie skład na opakowaniu ,parówka musi mieć przynajmniej 80% mięsa i żadnego MONU !!!

Zapiekanki robimy w następujący sposób ,dowolną bułką , ciabattę czy co tam macie przekrajamy , smarujemy masłem układamy na wierzchu układamy przekrojone w poprzek parówki na wierzch układamy ser , i zapiekamy , do uzyskania  chrupkości i rozpuszczenie się sera  .

Na pierwszym zdjęciu bagietka z żółtym serem, na drugim ciabatta z mozarellą.

POLECAM !!

2 komentarze: