środa, 5 lutego 2014
KONKURS z KUPCEM !
Witajcie , chciałabym Was dziś zaprosić na konkurs z firmą Kupiec ,
z okazji zbliżających się Walentynek ogłaszamy konkurs na idealna kolację walentynkową z wykorzystaniem produktów Kupca (dowolnych).
Liczę na Waszą fantazje kulinarną , zaznaczam też , że było by miło aby do przepisu było dołączone foto z produktem który wykorzystujecie , ale nie jest to warunek konieczny.
Zwycięzców ogłosimy 14 lutego , będzie ich aż 3 ! wybieram Ja i firma Kupiec , wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji , paczki z produktami zostaną wysłane tylko na terenie Polski, a otrzymają Oni w nagrodę zestaw produktów od firmy Kupiec w skład którego będzie wchodziło aż 6 pozycji :)
Propozycje menu proszę pozostawiać w komentarzach pod postem . Zapraszam do zabawy !! Poproszę także o polubienie mojej strony na FB :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam :)
OdpowiedzUsuńWięc oto moja propozycja na walentynkowe menu (danie główne+deser)
Danie główne - Ryż dziki z kurczakiem w sosie z pikantnego ananasa
•2 saszetki ryżu dzikiego firmy KUPIEC
•Pierś z kurczaka
•1 puszka ananasa
•1 kg pomidorów
•Szczypta pieprzu , soli i chilii
•Cebula
•Ząbek czosnku
•Orygano
Kurczaka myjemy i czyścimy , przyprawiamy i lekko podsmażamy .
Sparzamy pomidory oraz zdejmujemy z nich skórki , ćwiartujemy i wrzucamy do garnka - gotujemy . Gdy pomidory będą już maziste dodajemy zmiażdżony czosnek , pieprz , sól , chilii , pokrojonego ananasa , oregano i odrobinę wody z ananasa (z puszki). Całość gotujemy do kremowej konsystencji . Sos dodajemy do kurczaka i mieszamy . Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta . Po ugotowaniu wykładamy w kształcie serca ryż na tależu i polewamy sosem wraz z kurczakiem .
Deser - Smażona kasza manna w chrupiącym towarzystwie
•1 szklanka kaszy manny firmy KUPIEC
•3 szklanki mleka i 1 szklanka wody
•cukier
•szczypta imbiru
Dodatkowo:
•2 wafle maślano-waniliowe firmy KUPIEC
•Ulubiony owoc
•Roztopiona czekolada/polewa czekoladowa z tubki
Mleko zagotowujemy .Gdy zacznie wrzeć wrzucamy kaszę i dobrze mieszamy aby nie powstały grudki . Podczas gotowania dodajemy szczyptę imbiru i cukier .
Gotową mannę przelewamy do kwadratowego naczynia i wstawiamy na całą noc do lodówki .
Rano kroimy ją w kwadraty i smażymy z obu stron .
Podajemy na waflu ryżowym firmy KUPIEC w towarzystwie ulubionego owocu i polewy czekoladowej .
Smacznego !
nataliekudli@gmail.com
Witam serdecznie ja zapraszam na walentynkową kolację z ryżem Kupiec i pałeczkami drobiowymi w warzywach>
OdpowiedzUsuńPałeczki w ryżu i warzywach - SKŁADNIKI:
4 pałki kurczaka
25 dag ryżu pełnoziarnistego
30 dag boczku
1 cebula
1 litr bulionu z kurczaka
5 łyżek oleju ryżowego
1 torebka ulubionych mrożonych warzyw na patelnię
szczypta kurkumy
przyprawa do gyrosa
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
Pałeczki w ryżu i warzywach - PRZYGOTOWANIE:
Pałeczki z kurczaka myję osuszam ręcznikiem papierowym oprószam przyprawą do gyrosa. Boczek kroję na paseczki.W głębokiej patelni typu wok rozgrzewam olej ryżowy wrzucam boczek i przesmażam na rumiano,następnie dodaję posiekaną cebulkę ,wkładam pałeczki i obsmażam z każdej strony aż się przyrumienią około 10 minut.Ryż pełnoziarnisty mieszam ze szczyptą kurkumy i wsypuje na patelnie przesmażam 2-3 minuty,mieszając,po czym wlewam bulion z kurczaka,zmniejszam ogień do minimum i duszę wszystko razem aż cały płyn wchłonie ryż,od czasu do czasu mieszając.Gdy pałeczki będą już miękkie ,wsypuję torebkę dowolnych mrożonych warzyw,mieszam i duszę około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam wtedy do smaku solą i pieprzem kolorowym.
Rozkładam na talerze i podaję gorące. Smacznej uczty życzę.
aga9010@poczta.fm
A ja zapraszam na ... SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI
OdpowiedzUsuńskładniki (porcja dla 2 osób):
• 10 dkg ryżu (ugotowałam w mikrofalówce)
• łyżka posiekanej cebuli
• pół ząbku czosnku (drobno posiekany)
• ok 10 różyczek brokuł
• marchewka ilość proporcjonalna do ilości brokuł
• 3 łyżki groszku
• 1 łyżeczka sezamu
• przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (lub ostra jak ktoś lubi),
• ok. łyżki sosu sojowego
• natka pietruszki do smaku
Gotujemy ryż z odrobiną soli. Blanszujemy w osolonej wodzie ok 10 min: brokuły i marchewkę pokrojoną w słupki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy brokuły z marchewką, po ok 2 min smażenia wsypujemy ryż i polewamy sosem sojowym, po następnych 2 min uzupełniamy danie o kukurydzę i groszek. Posypujemy sezamem. Smażymy jeszcze chwilę i przyprawiamy do smaku : sól, papryka, pieprz. Na koniec posypujemy wszystko natką z pietruszki.
magda_pala@tlen.pl
A teraz coś specjalnie dla właścicielki bloga …
OdpowiedzUsuńRYŻ SMAŻONY Z TUŃCZYKIEM
Składniki
• 1 – 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
• 1 puszka tuńczyka w oleju
• 1 mała papryczka chili, posiekana
• 1 mały pomidor, drobno pokrojony
• 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
• 1/4 pęczka zielonej cebulki, posiekanej
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1/2 łyżeczki brązowego cukru
• 1 łyżka oleju do smażenia
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na nią cebulę oraz chili, przesmażamy przez około 1-2 minuty po czym dodajemy pomidora oraz zieloną cebulkę, przesmażamy przez kolejne 2 minuty. Do rozgrzanych warzyw wsypujemy ryż oraz odsączonego z oleju tuńczyka, dolewamy sos sojowy wymieszany z cukrem i smażymy całość dokładnie mieszając przez 3-4 minuty. Podajemy ciepłe.
olek.przygoda@gmail.com
Kaszotto
OdpowiedzUsuńSkładniki (na 2 małe porcje lub jedną dużą dla "chłopa")
1 woreczek kaszy jęczmiennej
2-3 plasterki wędzonej szynki
50g serka topionego z szynką (czyli, że 1/2, bo taka standardowa kosteczka ma właśnie 100g)
1/2 pęczka pietruszki
300ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
Masło rozgrzać na patelni, wsypać kaszę, wymieszać tak aby całość połączyła się z tłuszczem.
Dodać szynkę pokrojoną w małe kawałki, zalać bulionem, wymieszać.
Gotować na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie cały płyn.
Serek topiony rozrobić w 1/4szkl. wody, wlać do kaszy.
Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
Jeść od razu po przyrządzeniu.
pozdrawiam dangol2
Na walentynkową kolację świetnie nada się również ta lekka przekąska z pomidorków nadzianych kaszą kuskus Kupiec: Zapraszam...:)
OdpowiedzUsuń4 dojrzałe pomidory
150 g kaszy kuskus Kupiec
1 zielona papryka
peczek natki pietruszki
1/2 kostki bulionowej
sól morska do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
- PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myjemy osuszamy. Z pomidorów ściać wierzchy,wydrążyć ,miaższ zachować.Pomidory oprószyć w srodku solą i pieprzem.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzątku,zalać kaszę kuskus i odstawić na 5 minut,przemieszać .
Miąższ z pomidorów pokroić na kawałki,paprykę pociąć w kostkę,natkę pietruszki opłukać i posiekać ,warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku ,wymieszać z kaszą i wypełnić pomidory.
Podawać schłodzone jako przystawka.Efektownie prezentuje się na walentynkowym stole
Smacznego...:)
PIERŚ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I ORIENTALNYM RYŻEM.
OdpowiedzUsuńpierś z kurczaka cała,
4 kopiaste łyżki majonezu,
4 plasterki sera żółtego,
natka pietruszki i koperku śweżego,
4 marchewki,
pół niedużego selera,
por,
przyprawy: sól, pieprz, do kurczaka.
Pierś kroimy na niezbyt duże kawałki ( jak do gulaszu ), oprószamy przyprawą do kurczaka, sól i pieprz do smaku. Podpiekamy z obu stron na patelni, bez tłuszczu, aż puści soki, ok. 10 min. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach marchew, seler, drobno kroimy por i smażymy na patelni bez tłuszczu aż warzywą puszczą soki ( jakieś 10min. ). Naczynie żarodporne wysmarować masłem, na dno dać przesmarzone warzywa, potem kurczaka, znów przykryc warzywami i na samą górę dać majonez wymieszany z serem pokrojonym w drobne paseczki. Całość oprószyć odrobiną pietruszki i koperku. Zapiekać ok. 1 godz. do miękkości. Podawać z orientalnym ryżem Jaśminowym firmy KUPIEC.
orientalny ryż:
ryż Jaśminowy firmy KUPIEC ( 100 g. jedna saszetka )
puszka kukurydzy ,
kapka oliwy,
odrobinka sosu ciemnego sojowego,
przyprawa curry.
Ryż Jaśminowy firmy KUPIEC gotujemy aldente. Następnie wystudzony, podsmażamy na kapce oliwy, na patelni głębokiej, dodajemy odrobinke sosu sojowego, curry oraz pieprz i sól do smaku. Super dodatek do mies jak i do ryb.
A na deser Crunchella Maślano-Waniliowa firmy KUPIEC, podana z truskawkami i bitą śmietaną ( najlepiej ubić samemu: dobrze schłodzoną ubić trzepaczką, pod koniec ubijania dodać cukier puder 1 łyżka na 200ml śmietany 36%, nie przesadzamy potem z ubijaniem żeby sie nie zważyło ). Do takiego deserku oczywiście po lampce szampana z ukochaną osobą :)
Polecam Oliwia :)
Risotto z pieczarkami … bardzo proste, ale jak pyszne:)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
szklanka ryżu arborio
30 dag pieczarek
cebula
4 łyżki masła
litr bulionu z kury
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dorzucić pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu aż się zarumienią. Dodać łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, do warzyw wsypać ryż i mieszać, aż ryż straci biały kolor i stanie się bezbarwny. Zalać całość 1/3 bulionu i zagotować. Kiedy ryż wpije płyn dodać kolejną 1/3 bulionu, znów zagotować i odparować. Sprawdzić twardość ryżu - jeśli jest jeszcze twardawy dodać kolejną 1/3 płynu i znów poczekać aż potrawa wchłonie bulion. Na koniec dodać 2 łyżki masła, poczekać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem.
magda_pala@tlen.pl
Przygotowałam i polecam : Serduszkowe ptysie serowe z nadzieniem z twarogu, kaszy jaglanej, pieczarek i papryki.
OdpowiedzUsuńPTYSIE SEROWE :
80 g masła
250 ml wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
1 szklanka mąki
4 jajka
1 szklanka utartego żółtego sera
W garnku zagotowujemy wodę z masłem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptą kurkumy. Garnek z gotującą się wodę zdejmujemy na chwilkę z ognia i wsypujemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, następnie ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od garnka i będzie błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu do lekko przestudzonej masy dodajemy najpierw jedno jajko i łyżką szybko mieszamy, aż jajko połączy się z ciastem, następnie dodajemy drugie jajko i mieszamy, później kolejno trzecie i czwarte (ważne, aby każde jajko przed dodaniem kolejnego dokładnie wymieszać z masą). Gdy już wszystkie jajka są wmieszane dodajemy ser i dokładnie mieszamy (ser starty na drobniutkich oczkach łatwiej będzie przechodził przez szprycę).
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycą z okrągłą końcówką (bez żadnych wzorków) wyciskamy ptysie o kształcie serca, wyciskamy dwie warstwy na sobie, można równie dobrze wycisnąć lub łyżka wyłożyć zwykłe kleksy zamiast serduszek.Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
Upieczone ptysie zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
FARSZ :
350 g pieczarek
1/2 białej części pora
2 łyżki masła
100 g sera białego półtłustego
70 g śmietany 30 %
1/4 szklanki kaszy jaglanej KUPIEC
1/2 szklanki wrzącej wody
1/4 czerwonej papryki
sól, pieprz
przyprawa do twarożków
Kaszę jaglaną wsypujemy na druszlak, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy gorącą. Wsypujemy kaszę do rondelka zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy i pod przykryciem na malutkim ogniu gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę (około 15 minut).
Pieczarki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Pora kroimy na ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i por, delikatnie solimy i podsmażamy na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby tłuszcz odciekł.
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki i pora przekładamy do miski, dodajemy twaróg, śmietanę, kaszę jaglaną i paprykę, Wyrabiamy farsz i doprawiamy go do smaku pieprzem, przyprawą do twarożków i ewentualnie solą.
Ptysie nacinamy tak by weszła nam do środka łyżeczka z farszem, ale nie przecinamy całkowicie. Za pomocą łyżeczki wkładamy do każdego ptysia po troszku farszu i zamykamy. Nafaszerowane ptysie posypujemy papryką słodką lub ostrą (wg uznania) i podpiekamy przed samym podaniem przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Zdjęcie zostawię na fanpage na facebooku :)
Pozdrawiam Justyna Kurnyta
Proponuję ryż z kurczakiem po indysku <3, pyszny:) sos robimy w ten sposób: podsmażamy kurczaka, przyprawiamy go graam masalą, kuminem, chilli, solą pieprzem do tego odrobina sosu sojowego, dosłownie łyżka półtorej, dolewamy mleczka sojowego, ok pół szklanki i trzymamy na wolnym ogniu. Kiedy mamy ugotowany ryż, nasz ulubiony to Kupiec Paraboiled, wykładamy go na talerz, na niego nakładamy kurczaka z sosem i posypujemy świeżo startym włoskim parmezanem. Do tego proponuję lampkę półsłodkiego wina i oryginalne indyjskie przyprawy, z nimi to danie jest bezwzględnie obłędne:)
OdpowiedzUsuńSmacznych walentynek
Ania
anya_86@wp.pl
To ja proponuje Sernik z żurawiną i mascarpone na Walentynki
OdpowiedzUsuńMój sernik zrobiłam z dodatkiem żurawiny i dałam polewę , udekorowałam dmuchanymi gwiazdkami w sam raz na walentynki
Masa serowa:
4 duże jajka
1 żółtko
1 szklanka cukru
0,5 kg twarogu
0,5 kg mascarpone
1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
cukier z prawdziwą wanilią
suszona żurawina 2 garście
Spód sernika
170 gramów ciastek digestive
kilka łyżek masła, niesolonego
Polewa:
margaryna 50 gram
cukier puder Kupiec 50 gram
woda 2 łyżki
kakao 2 łyżki
Dodatkowo:
gwiazdki w białej czekoladzie dmuchane
1. Ubiłam jaja i żółtko z cukrem.
2. Dodałam do zmiksowanych jaj dodałam ser i mascarpone.
3. Na końcu dodałam budyń waniliowy.
4. Ciastka zmiksowałam blenderem .
5. Dodałam do ciastek rozpuszczone masło, wymieszałam i zagniotłam.
6. Do tortownicy włożyłam papier do pieczenia , na niego wyłożyłam ciasteczka ugniecione.
7. spód podpiekłam przez 15 minut w 170 stopniach.
8 . Przełozyłam masę serową i piekłam 15 minut w 100 stopniach , potem zmniejszyłam temp do 140 stopni i piekłam 60 minut.
9 . Czarną blachę z pieca włóż do pieca zalej woda odrobinę , dopiero wstaw tortownice z masa serową .
10. Upieczony sernik zostaw na noc w lodówce .
11. Na następny dzień zrób polewę i udekoruj jeśli chcesz.
reksio740@wp.pl
Ps . Zdjęcie konkursowe wstawiam u ciebie na Fb
Dla mojej drugiej połówki przygotuję kolację walentynkową, pyszny
OdpowiedzUsuńmakaron z polędwiczką na deser podam pyszny Walentynkowy tort czekoladowy
z bitą śmietaną.
Składniki
· 1polędwiczka wieprzowa
· 100mlwina czerwonego Celebro
· 1szalotka,
· 1opakowanie smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
· 3łyżki miodu
· 2liście laurowe
· świeży tymianek
· sól: do smaku
· pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczkę oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i
dokładnie osuszamy. Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy wino,
dodajemy miód, przyprawy, zioła, pokrojoną szalotkę wszystko dokładnie
mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczkę i
odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny Do naczynia żaroodpornego
wkładamy Smakowitą Pajdę w kawałkach, na nią kładziemy polędwiczkę
i przykrywany folią aluminiową. Tak przygotowaną wstawiamy do nagrzanego
piekarnika na 180 stopni na około 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem
zdejmujemy folię . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na
talerzu układamy makaron, na nim pokrojona polędwiczkę całość
polewamy sosem z pieczenia polędwiczki.
Składniki: na tort
Biszkopt czekoladowy:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
Masa wiśniowa
150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
1 budyń
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 ml likieru wiśniowego
350 g wiśni świeżych lub mrożonych
Masa śmietanowa:
700ml śmietany kremówki (30%)
250g sera mascarpone
Ok 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku) Kupiec
4 smietan fix
poncz wiśniowy
Dekoracje
glasage czekoladowy
Dekoracje czekoladowe
Perełki złote
Wiśnie kandyzowane
Wykonanie:
BISZKOPT
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, delikatnie
mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i kakao . Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej
dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do
nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut .
Masa wiśniowa.
Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz
wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia
(konsystencja kisielu). Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy
delikatnie.
Masa śmietanowa.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania
dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser
mascarpone
Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem
wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.
Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny
krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką
warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy
glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.
grzedama@interia.pl
Na idealną kolację Walentynkową proponuję:
OdpowiedzUsuńPrzystawka - sałata z pieczoną polentą i krewetkami:
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej Kupiec
- 3 szklanki wody
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 12 krewetek
- sok z cytryny
- miks sałat (lodowa, masłowa, rukola, roszponka)
Przygotować polentę:
Do gotującej, osolonej wody wsypać stopniowo kaszę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę około 10 minut cały czas mieszając, aż masa będzie kleista i zacznie odstawać od garnka. Masę wylać na płaski talerz i odstawić do ostygnięcia. Zimną kaszkę pokroić na paski wielkości frytek, ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce i piec z każdej strony aż do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 C.Oczyszczone krewetki usmażyć najlepiej na patelni grillowej. Do dużej miski wsypać umyte i osuszone sałaty, ciepłe krewetki i gorącą polentę. Sałatę skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Danie główne:
Gołąbki z kaszy jęczmiennej,suszonych pomidorów i mięsa z indyka:
- 1 opakowanie kaszy jęczmiennej mazurskiej perłowej średniej Kupiec
- 1 mały słoiczek pomidorów suszonych
- 40 dkg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- liście włoskiej kapusty
Ugotować kaszę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z mielonym mięsem i suszonymi pomidorami. Dodać sól i pieprz do smaku. Farsz zawijać w lekko obgotowane liście kapusty i układać w garnku. Gołąbki zalać bulionem i gotować około 25 minut. Podawać gorące
Deser:
Waniliowa panna cottę z pieczoną w wanilii gruszką z bitą śmietaną i domowym sosem czekoladowym:
Panna cotta:
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
- 1 szklanka (250 ml) pełnotłustego (3,2%) mleka
- 4 łyżki cukru pudru Kupiec
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę rozlać do 4 foremek. Wstawić na około 12 h do lodówki.
Pieczone w wanilii gruszki:
- 4 dojrzałe gruszki
- sok z 1 cytryny
- laska wanilii
- 4 łyżki cukru pudru Kupiec
Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Schłodzoną panną cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu, obok podać ciepłą pieczoną gruszkę. Całość udekorować bitą śmietaną i polać domowym sosem czekoladowym:
- 125 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru Kupiec
- 3 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl