środa, 5 lutego 2014

KONKURS z KUPCEM !


Witajcie , chciałabym Was dziś zaprosić na konkurs  z firmą  Kupiec ,

 z okazji zbliżających się Walentynek ogłaszamy konkurs na idealna kolację walentynkową z wykorzystaniem produktów Kupca (dowolnych).

Liczę na Waszą fantazje kulinarną , zaznaczam też , że było by miło aby do przepisu było dołączone foto z produktem który wykorzystujecie , ale nie jest to warunek konieczny.

Zwycięzców ogłosimy 14 lutego , będzie ich aż 3 ! wybieram Ja i firma Kupiec , wybór jest ostateczny i nie podlega dyskusji , paczki z produktami zostaną wysłane tylko na terenie Polski, a otrzymają Oni w nagrodę  zestaw produktów od firmy Kupiec w skład którego będzie wchodziło  aż 6 pozycji :)

Propozycje menu proszę pozostawiać w komentarzach pod postem . Zapraszam do zabawy !! Poproszę  także o polubienie mojej strony na FB :)

13 komentarzy:

  1. Witam :)
    Więc oto moja propozycja na walentynkowe menu (danie główne+deser)
    Danie główne - Ryż dziki z kurczakiem w sosie z pikantnego ananasa
    •2 saszetki ryżu dzikiego firmy KUPIEC
    •Pierś z kurczaka
    •1 puszka ananasa
    •1 kg pomidorów
    •Szczypta pieprzu , soli i chilii
    •Cebula
    •Ząbek czosnku
    •Orygano

    Kurczaka myjemy i czyścimy , przyprawiamy i lekko podsmażamy .
    Sparzamy pomidory oraz zdejmujemy z nich skórki , ćwiartujemy i wrzucamy do garnka - gotujemy . Gdy pomidory będą już maziste dodajemy zmiażdżony czosnek , pieprz , sól , chilii , pokrojonego ananasa , oregano i odrobinę wody z ananasa (z puszki). Całość gotujemy do kremowej konsystencji . Sos dodajemy do kurczaka i mieszamy . Ryż gotujemy wedle zaleceń producenta . Po ugotowaniu wykładamy w kształcie serca ryż na tależu i polewamy sosem wraz z kurczakiem .

    Deser - Smażona kasza manna w chrupiącym towarzystwie
    •1 szklanka kaszy manny firmy KUPIEC
    •3 szklanki mleka i 1 szklanka wody
    •cukier
    •szczypta imbiru
    Dodatkowo:
    •2 wafle maślano-waniliowe firmy KUPIEC
    •Ulubiony owoc
    •Roztopiona czekolada/polewa czekoladowa z tubki

    Mleko zagotowujemy .Gdy zacznie wrzeć wrzucamy kaszę i dobrze mieszamy aby nie powstały grudki . Podczas gotowania dodajemy szczyptę imbiru i cukier .
    Gotową mannę przelewamy do kwadratowego naczynia i wstawiamy na całą noc do lodówki .
    Rano kroimy ją w kwadraty i smażymy z obu stron .
    Podajemy na waflu ryżowym firmy KUPIEC w towarzystwie ulubionego owocu i polewy czekoladowej .
    Smacznego !

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie ja zapraszam na walentynkową kolację z ryżem Kupiec i pałeczkami drobiowymi w warzywach>

    Pałeczki w ryżu i warzywach - SKŁADNIKI:
    4 pałki kurczaka
    25 dag ryżu pełnoziarnistego
    30 dag boczku
    1 cebula
    1 litr bulionu z kurczaka
    5 łyżek oleju ryżowego
    1 torebka ulubionych mrożonych warzyw na patelnię
    szczypta kurkumy
    przyprawa do gyrosa
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy z młynka do smaku


    Pałeczki w ryżu i warzywach - PRZYGOTOWANIE:
    Pałeczki z kurczaka myję osuszam ręcznikiem papierowym oprószam przyprawą do gyrosa. Boczek kroję na paseczki.W głębokiej patelni typu wok rozgrzewam olej ryżowy wrzucam boczek i przesmażam na rumiano,następnie dodaję posiekaną cebulkę ,wkładam pałeczki i obsmażam z każdej strony aż się przyrumienią około 10 minut.Ryż pełnoziarnisty mieszam ze szczyptą kurkumy i wsypuje na patelnie przesmażam 2-3 minuty,mieszając,po czym wlewam bulion z kurczaka,zmniejszam ogień do minimum i duszę wszystko razem aż cały płyn wchłonie ryż,od czasu do czasu mieszając.Gdy pałeczki będą już miękkie ,wsypuję torebkę dowolnych mrożonych warzyw,mieszam i duszę około 15 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam wtedy do smaku solą i pieprzem kolorowym.

    Rozkładam na talerze i podaję gorące. Smacznej uczty życzę.

    aga9010@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zapraszam na ... SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI

    składniki (porcja dla 2 osób):
    • 10 dkg ryżu (ugotowałam w mikrofalówce)
    • łyżka posiekanej cebuli
    • pół ząbku czosnku (drobno posiekany)
    • ok 10 różyczek brokuł
    • marchewka ilość proporcjonalna do ilości brokuł
    • 3 łyżki groszku
    • 1 łyżeczka sezamu
    • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka (lub ostra jak ktoś lubi),
    • ok. łyżki sosu sojowego
    • natka pietruszki do smaku
    Gotujemy ryż z odrobiną soli. Blanszujemy w osolonej wodzie ok 10 min: brokuły i marchewkę pokrojoną w słupki.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy cebulę po chwili dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy brokuły z marchewką, po ok 2 min smażenia wsypujemy ryż i polewamy sosem sojowym, po następnych 2 min uzupełniamy danie o kukurydzę i groszek. Posypujemy sezamem. Smażymy jeszcze chwilę i przyprawiamy do smaku : sól, papryka, pieprz. Na koniec posypujemy wszystko natką z pietruszki.

    magda_pala@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. A teraz coś specjalnie dla właścicielki bloga …

    RYŻ SMAŻONY Z TUŃCZYKIEM

    Składniki
    • 1 – 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
    • 1 puszka tuńczyka w oleju
    • 1 mała papryczka chili, posiekana
    • 1 mały pomidor, drobno pokrojony
    • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
    • 1/4 pęczka zielonej cebulki, posiekanej
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
    • 1 łyżka oleju do smażenia
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na nią cebulę oraz chili, przesmażamy przez około 1-2 minuty po czym dodajemy pomidora oraz zieloną cebulkę, przesmażamy przez kolejne 2 minuty. Do rozgrzanych warzyw wsypujemy ryż oraz odsączonego z oleju tuńczyka, dolewamy sos sojowy wymieszany z cukrem i smażymy całość dokładnie mieszając przez 3-4 minuty. Podajemy ciepłe.

    olek.przygoda@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaszotto


    Składniki (na 2 małe porcje lub jedną dużą dla "chłopa")

    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    2-3 plasterki wędzonej szynki
    50g serka topionego z szynką (czyli, że 1/2, bo taka standardowa kosteczka ma właśnie 100g)
    1/2 pęczka pietruszki
    300ml bulionu warzywnego
    2 łyżki masła

    Masło rozgrzać na patelni, wsypać kaszę, wymieszać tak aby całość połączyła się z tłuszczem.
    Dodać szynkę pokrojoną w małe kawałki, zalać bulionem, wymieszać.
    Gotować na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie cały płyn.
    Serek topiony rozrobić w 1/4szkl. wody, wlać do kaszy.
    Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.
    Jeść od razu po przyrządzeniu.

    pozdrawiam dangol2

    OdpowiedzUsuń
  6. Na walentynkową kolację świetnie nada się również ta lekka przekąska z pomidorków nadzianych kaszą kuskus Kupiec: Zapraszam...:)

    4 dojrzałe pomidory
    150 g kaszy kuskus Kupiec
    1 zielona papryka
    peczek natki pietruszki
    1/2 kostki bulionowej
    sól morska do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku

    - PRZYGOTOWANIE:
    Warzywa myjemy osuszamy. Z pomidorów ściać wierzchy,wydrążyć ,miaższ zachować.Pomidory oprószyć w srodku solą i pieprzem.Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzątku,zalać kaszę kuskus i odstawić na 5 minut,przemieszać .



    Miąższ z pomidorów pokroić na kawałki,paprykę pociąć w kostkę,natkę pietruszki opłukać i posiekać ,warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku ,wymieszać z kaszą i wypełnić pomidory.

    Podawać schłodzone jako przystawka.Efektownie prezentuje się na walentynkowym stole
    Smacznego...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. PIERŚ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI I ORIENTALNYM RYŻEM.
    pierś z kurczaka cała,
    4 kopiaste łyżki majonezu,
    4 plasterki sera żółtego,
    natka pietruszki i koperku śweżego,
    4 marchewki,
    pół niedużego selera,
    por,
    przyprawy: sól, pieprz, do kurczaka.
    Pierś kroimy na niezbyt duże kawałki ( jak do gulaszu ), oprószamy przyprawą do kurczaka, sól i pieprz do smaku. Podpiekamy z obu stron na patelni, bez tłuszczu, aż puści soki, ok. 10 min. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach marchew, seler, drobno kroimy por i smażymy na patelni bez tłuszczu aż warzywą puszczą soki ( jakieś 10min. ). Naczynie żarodporne wysmarować masłem, na dno dać przesmarzone warzywa, potem kurczaka, znów przykryc warzywami i na samą górę dać majonez wymieszany z serem pokrojonym w drobne paseczki. Całość oprószyć odrobiną pietruszki i koperku. Zapiekać ok. 1 godz. do miękkości. Podawać z orientalnym ryżem Jaśminowym firmy KUPIEC.
    orientalny ryż:
    ryż Jaśminowy firmy KUPIEC ( 100 g. jedna saszetka )
    puszka kukurydzy ,
    kapka oliwy,
    odrobinka sosu ciemnego sojowego,
    przyprawa curry.
    Ryż Jaśminowy firmy KUPIEC gotujemy aldente. Następnie wystudzony, podsmażamy na kapce oliwy, na patelni głębokiej, dodajemy odrobinke sosu sojowego, curry oraz pieprz i sól do smaku. Super dodatek do mies jak i do ryb.
    A na deser Crunchella Maślano-Waniliowa firmy KUPIEC, podana z truskawkami i bitą śmietaną ( najlepiej ubić samemu: dobrze schłodzoną ubić trzepaczką, pod koniec ubijania dodać cukier puder 1 łyżka na 200ml śmietany 36%, nie przesadzamy potem z ubijaniem żeby sie nie zważyło ). Do takiego deserku oczywiście po lampce szampana z ukochaną osobą :)
    Polecam Oliwia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Risotto z pieczarkami … bardzo proste, ale jak pyszne:)

    Składniki:
    szklanka ryżu arborio
    30 dag pieczarek
    cebula
    4 łyżki masła
    litr bulionu z kury

    Przygotowanie:
    Pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zeszklić na maśle. Do cebuli dorzucić pieczarki i smażyć na dość dużym ogniu aż się zarumienią. Dodać łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, do warzyw wsypać ryż i mieszać, aż ryż straci biały kolor i stanie się bezbarwny. Zalać całość 1/3 bulionu i zagotować. Kiedy ryż wpije płyn dodać kolejną 1/3 bulionu, znów zagotować i odparować. Sprawdzić twardość ryżu - jeśli jest jeszcze twardawy dodać kolejną 1/3 płynu i znów poczekać aż potrawa wchłonie bulion. Na koniec dodać 2 łyżki masła, poczekać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem.

    magda_pala@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Przygotowałam i polecam : Serduszkowe ptysie serowe z nadzieniem z twarogu, kaszy jaglanej, pieczarek i papryki.

    PTYSIE SEROWE :
    80 g masła
    250 ml wody
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    1 szklanka utartego żółtego sera

    W garnku zagotowujemy wodę z masłem, szczyptą soli, szczyptą pieprzu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptą kurkumy. Garnek z gotującą się wodę zdejmujemy na chwilkę z ognia i wsypujemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą, następnie ponownie stawiamy na niewielkim ogniu i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od garnka i będzie błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 5 minut. Po upływie tego czasu do lekko przestudzonej masy dodajemy najpierw jedno jajko i łyżką szybko mieszamy, aż jajko połączy się z ciastem, następnie dodajemy drugie jajko i mieszamy, później kolejno trzecie i czwarte (ważne, aby każde jajko przed dodaniem kolejnego dokładnie wymieszać z masą). Gdy już wszystkie jajka są wmieszane dodajemy ser i dokładnie mieszamy (ser starty na drobniutkich oczkach łatwiej będzie przechodził przez szprycę).
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycą z okrągłą końcówką (bez żadnych wzorków) wyciskamy ptysie o kształcie serca, wyciskamy dwie warstwy na sobie, można równie dobrze wycisnąć lub łyżka wyłożyć zwykłe kleksy zamiast serduszek.Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
    Upieczone ptysie zostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.

    FARSZ :
    350 g pieczarek
    1/2 białej części pora
    2 łyżki masła
    100 g sera białego półtłustego
    70 g śmietany 30 %
    1/4 szklanki kaszy jaglanej KUPIEC
    1/2 szklanki wrzącej wody
    1/4 czerwonej papryki
    sól, pieprz
    przyprawa do twarożków

    Kaszę jaglaną wsypujemy na druszlak, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy gorącą. Wsypujemy kaszę do rondelka zalewamy wrzącą wodą, delikatnie solimy i pod przykryciem na malutkim ogniu gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę (około 15 minut).
    Pieczarki obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Pora kroimy na ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki.
    Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pieczarki i por, delikatnie solimy i podsmażamy na średnim ogniu do zrumienienia. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby tłuszcz odciekł.
    Paprykę kroimy w drobną kostkę.
    Pieczarki i pora przekładamy do miski, dodajemy twaróg, śmietanę, kaszę jaglaną i paprykę, Wyrabiamy farsz i doprawiamy go do smaku pieprzem, przyprawą do twarożków i ewentualnie solą.
    Ptysie nacinamy tak by weszła nam do środka łyżeczka z farszem, ale nie przecinamy całkowicie. Za pomocą łyżeczki wkładamy do każdego ptysia po troszku farszu i zamykamy. Nafaszerowane ptysie posypujemy papryką słodką lub ostrą (wg uznania) i podpiekamy przed samym podaniem przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.

    Zdjęcie zostawię na fanpage na facebooku :)

    Pozdrawiam Justyna Kurnyta

    OdpowiedzUsuń
  10. Proponuję ryż z kurczakiem po indysku <3, pyszny:) sos robimy w ten sposób: podsmażamy kurczaka, przyprawiamy go graam masalą, kuminem, chilli, solą pieprzem do tego odrobina sosu sojowego, dosłownie łyżka półtorej, dolewamy mleczka sojowego, ok pół szklanki i trzymamy na wolnym ogniu. Kiedy mamy ugotowany ryż, nasz ulubiony to Kupiec Paraboiled, wykładamy go na talerz, na niego nakładamy kurczaka z sosem i posypujemy świeżo startym włoskim parmezanem. Do tego proponuję lampkę półsłodkiego wina i oryginalne indyjskie przyprawy, z nimi to danie jest bezwzględnie obłędne:)
    Smacznych walentynek
    Ania
    anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. To ja proponuje Sernik z żurawiną i mascarpone na Walentynki

    Mój sernik zrobiłam z dodatkiem żurawiny i dałam polewę , udekorowałam dmuchanymi gwiazdkami w sam raz na walentynki

    Masa serowa:

    4 duże jajka
    1 żółtko
    1 szklanka cukru
    0,5 kg twarogu
    0,5 kg mascarpone
    1 budyń waniliowy (opakowanie na pół litra mleka)
    cukier z prawdziwą wanilią
    suszona żurawina 2 garście

    Spód sernika

    170 gramów ciastek digestive
    kilka łyżek masła, niesolonego

    Polewa:

    margaryna 50 gram

    cukier puder Kupiec 50 gram

    woda 2 łyżki

    kakao 2 łyżki

    Dodatkowo:

    gwiazdki w białej czekoladzie dmuchane

    1. Ubiłam jaja i żółtko z cukrem.

    2. Dodałam do zmiksowanych jaj dodałam ser i mascarpone.

    3. Na końcu dodałam budyń waniliowy.

    4. Ciastka zmiksowałam blenderem .

    5. Dodałam do ciastek rozpuszczone masło, wymieszałam i zagniotłam.

    6. Do tortownicy włożyłam papier do pieczenia , na niego wyłożyłam ciasteczka ugniecione.

    7. spód podpiekłam przez 15 minut w 170 stopniach.

    8 . Przełozyłam masę serową i piekłam 15 minut w 100 stopniach , potem zmniejszyłam temp do 140 stopni i piekłam 60 minut.

    9 . Czarną blachę z pieca włóż do pieca zalej woda odrobinę , dopiero wstaw tortownice z masa serową .

    10. Upieczony sernik zostaw na noc w lodówce .

    11. Na następny dzień zrób polewę i udekoruj jeśli chcesz.

    reksio740@wp.pl
    Ps . Zdjęcie konkursowe wstawiam u ciebie na Fb

    OdpowiedzUsuń
  12. Dla mojej drugiej połówki przygotuję kolację walentynkową, pyszny
    makaron z polędwiczką na deser podam pyszny Walentynkowy tort czekoladowy
    z bitą śmietaną.

    Składniki


    · 1polędwiczka wieprzowa
    · 100mlwina czerwonego Celebro
    · 1szalotka,
    · 1opakowanie smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
    · 3łyżki miodu
    · 2liście laurowe
    · świeży tymianek
    · sól: do smaku
    · pieprz do smaku
    Wykonanie:
    Polędwiczkę oczyszczamy z błon i tłuszczu, następnie myjemy i
    dokładnie osuszamy. Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy wino,
    dodajemy miód, przyprawy, zioła, pokrojoną szalotkę wszystko dokładnie
    mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczkę i
    odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny Do naczynia żaroodpornego
    wkładamy Smakowitą Pajdę w kawałkach, na nią kładziemy polędwiczkę
    i przykrywany folią aluminiową. Tak przygotowaną wstawiamy do nagrzanego
    piekarnika na 180 stopni na około 20-30 minut. Na 5 minut przed końcem
    zdejmujemy folię . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na
    talerzu układamy makaron, na nim pokrojona polędwiczkę całość
    polewamy sosem z pieczenia polędwiczki.


    Składniki: na tort

    Biszkopt czekoladowy:

    6 jaj

    1 szklanka cukru kryształu

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3/4 szklanki mąki pszennej

    2-3 łyżeczki kakao

    Masa wiśniowa

    150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)

    1 budyń

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    50 ml likieru wiśniowego

    350 g wiśni świeżych lub mrożonych

    Masa śmietanowa:

    700ml śmietany kremówki (30%)

    250g sera mascarpone

    Ok 3-4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku) Kupiec

    4 smietan fix

    poncz wiśniowy

    Dekoracje

    glasage czekoladowy

    Dekoracje czekoladowe

    Perełki złote

    Wiśnie kandyzowane



    Wykonanie:

    BISZKOPT

    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, delikatnie
    mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do
    pieczenia i kakao . Wszystko dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej
    dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do
    tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia(samo dno) wstawiamy do
    nagrzanego piekarnika 170 stopni na około 30-40 minut .

    Masa wiśniowa.

    Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz
    wiśni),zagotowujemy dodajemy budyń i mieszamy do zgęstnienia
    (konsystencja kisielu). Na sam koniec dodajemy wiśnie, mieszamy
    delikatnie.

    Masa śmietanowa.

    Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania
    dodajemy cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i małymi porcjami ser
    mascarpone

    Wykonanie tortu:

    Przekroić biszkopt na trzy krążki. Pierwszy nasączyć ponczem
    wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę.
    Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny
    krążek bita śmietana lekko przyciskając Tort obłożyć cienką
    warstwą kremu wstawić do schłodzenia do lodówki. Na tort oblewamy
    glasage czekoladowym, robimy dekoracje według uznania.
    grzedama@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Na idealną kolację Walentynkową proponuję:
    Przystawka - sałata z pieczoną polentą i krewetkami:

    - 1 szklanka kaszki kukurydzianej Kupiec
    - 3 szklanki wody
    - sól morska
    - pieprz
    - oliwa z oliwek
    - 12 krewetek
    - sok z cytryny
    - miks sałat (lodowa, masłowa, rukola, roszponka)

    Przygotować polentę:
    Do gotującej, osolonej wody wsypać stopniowo kaszę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę około 10 minut cały czas mieszając, aż masa będzie kleista i zacznie odstawać od garnka. Masę wylać na płaski talerz i odstawić do ostygnięcia. Zimną kaszkę pokroić na paski wielkości frytek, ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce i piec z każdej strony aż do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 C.Oczyszczone krewetki usmażyć najlepiej na patelni grillowej. Do dużej miski wsypać umyte i osuszone sałaty, ciepłe krewetki i gorącą polentę. Sałatę skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
    Danie główne:
    Gołąbki z kaszy jęczmiennej,suszonych pomidorów i mięsa z indyka:
    - 1 opakowanie kaszy jęczmiennej mazurskiej perłowej średniej Kupiec
    - 1 mały słoiczek pomidorów suszonych
    - 40 dkg mięsa mielonego z indyka
    - 1 jajko
    - sól i pieprz do smaku
    - liście włoskiej kapusty

    Ugotować kaszę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z mielonym mięsem i suszonymi pomidorami. Dodać sól i pieprz do smaku. Farsz zawijać w lekko obgotowane liście kapusty i układać w garnku. Gołąbki zalać bulionem i gotować około 25 minut. Podawać gorące

    Deser:
    Waniliowa panna cottę z pieczoną w wanilii gruszką z bitą śmietaną i domowym sosem czekoladowym:
    Panna cotta:
    - 3 łyżeczki żelatyny w proszku
    - 1 laska wanilii
    - 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki
    - 1 szklanka (250 ml) pełnotłustego (3,2%) mleka
    - 4 łyżki cukru pudru Kupiec

    Laskę wanilii przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do garnuszka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier oraz ziarenka wanilii wraz z przepołowioną laską. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać żelatynę (można wcześniej namoczyć, ale niekoniecznie). Mieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę rozlać do 4 foremek. Wstawić na około 12 h do lodówki.

    Pieczone w wanilii gruszki:
    - 4 dojrzałe gruszki
    - sok z 1 cytryny
    - laska wanilii
    - 4 łyżki cukru pudru Kupiec
    Gruszki obrać i przekroić na połówki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
    Schłodzoną panną cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu, obok podać ciepłą pieczoną gruszkę. Całość udekorować bitą śmietaną i polać domowym sosem czekoladowym:
    - 125 ml śmietanki kremówki
    - 2 łyżki cukru pudru Kupiec
    - 3 łyżki kakao

    Wszystkie składniki umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.

    Pozdrawiam
    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń