piątek, 23 grudnia 2011
Gulasz wieprzowy :)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad , a chcecie żeby nie był czasochłonny polecam zrobić gulasz z szynki wieprzowej,
Mięsko jest do kupienia w rozsądnej cenie w każdym slepie , a smak całkiem przyzwoity( jak na wieprzowinę) i szybki w wykonaniu.
Szczególnie teraz kiedy jesteśmy tak zabiegani za ostatnimi świątecznymi zakupami i prezentami to po powrocie go domu taki gorący, sycący gulasz będzie idealny.
Gulasz robimy tak : mięsko z szynki wieprzowej( ok 1 kg) kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rondla w którym uwcześniej rozgrzewamy 2 łyżki margaryny i zeszkliliśmy cebulę , doprawiamy , solą , pieprzem , słodką i ostrą papryka i kostką rosołową wołową ,dla wydobycia smaku,podlewamy wodą i dusimy do miękkośći , kiedy juz Nasz gulasz jest miękki zagęszczamy go delikatnie( skrobią ziemniaczaną ) i zabielamy śmietaną, podajemy wedle upodowania z ziemniakami , kaszą , ryżem itd
ps, jeŚli pójdziemy o krok dalej , możemy pod koniec gotowania dodać do gulaszu warzywa np groszek ,marchew , albo jakąś mieszankę warzyw mrożonych itp. i podać z plackami ziemniaczanymi w wersji po zbójnicku :)
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
u mnie ostatnio królowała zupa gulaszowa. Lubię ten smaczek. Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńMasz wspaniały blog kulinarny i wogóle nie wiem czy uda się mi tu wklepać pozdrawiam cielutko z Syberi :)
OdpowiedzUsuń