wtorek, 5 czerwca 2012
Kurczak w koperkowym sosie :)
Danie z mojej ulubionej kategorii : dla leniwych :), albo dla tych co nie mają czasu na długie gotowanie a chcą szybko zjeść dobry ,domowy obiad ,robi się go dokładnie w 20-30 min , a smakuje wybornie.
Trochę to moja improwizacja , bo miałam w lodowce , filety z kurczaka , koperek i brak pomysłu i jakoś tak wpadłam na to danie , i będę go powtarzać bo smakuje wybornie .
Ja oczywiście pochłonęłam z ziemniaczkami pure ( wielbiciel ka ziemniaków) , ale myślę, że z ryżem albo kaszą czy bagietka będzie wybornie smakować.
do przygotowania potrzeba nam dosłownie 4 składników :
podwójny filet z kurczaka
pęczek koperku
kilka łyżek Śmietany
bulion , cebula , margaryna
no może przesadziłam ,że tylko 4 składników potrzebujemy ale też niewiele , ale za to przygotowanie jest już banalnie proste
filety oczyszczamy , i kroimy w podłużne dość cienkie paski,
na łyżce margaryny rozpuszczonej wrzucamy posiekaną dużą cebule pokrojona w dużą krostę,
kiedy lekko nam się zeszkli kładziemy na to przyprawionego sola i pieprzem kawałki kurczaka ,
podduszamy aż zaczną się zezłacać ,
następnie wrzucamy do garnka , pęczek pokrojonego koperku i zalewamy albo wodą albo bulionem do wysokości takiej żeby zakrywała woda mięsko tak ledwo ledwo
pozostawiamy na małym ogniu na ok 20 min az wszystko zmięknie , na koniec chatujemy śmietanę z gorącym sosem i dodajemy do niego 2łzyczeki skrobi ziemniaczanej ,żeby całoś
pozawalamy się jeszcze 5 min poddusić i GOTOWE !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
fajny i szybki pomysł na obiad:) zwłąszcza jeśli lubi się koperek w daniach:) dfo tego zjadłabym jeszcze młodą kapsutkę:) choc wiem, ze Ty juz pewnie nie:) buzia Jola
OdpowiedzUsuńJOla błagam!! nawet nie wspominaj o kapuście ...wiesz dlaczego , pozdrawiam kochana :)
OdpowiedzUsuń