wtorek, 3 czerwca 2014

Tagiatelle z cukinią i kurczakiem


 Pyszny makaron z cukinią i kurczakiem , z lenistwa sos neapolitański z Winiar ,ale naprawdę godny polecenia. fajny obiadek w 20 min.

200 g makaronu tagliatelle Czaniecki
cukinia
2 ząbki czosnku
kilka zielonych oliwek
pierś z kurczaka
sos neapolitański
pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, bazylia
łyżka mąki

 Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Dokładnie mieszamy i smażymy na patelni. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w plastry, a następnie w ćwiartki, oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy, aż cukinia zmięknie. Sos mieszamy z mąką w zimnej wodzie, dodajemy bazylię, następnie zagotowujemy w rondelku. Sos dodajemy do kurczaka i cukinii, dodajemy również pokrojone w plasterki oliwki i makaron. Wszystko mieszamy dokładnie, aby sos połączył się z makaronem. POLECAM.

4 komentarze:

  1. Też ten przepis ciekawy .Muszę poczekać bo cukinia już rośnie to machnę jak już będzie ostatnio często siadam do gotowania makaronu bo szybko i wedle węglowodanów na cukier zaczynam go lubić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na obiad :-)

    Zapraszam również do mnie i do udziału w konkursach http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam :-) ja jestem pożeraczem makaronu pod każdą postacią, ja robiłam ten zestaw ale makaron z sosem słodko-kwasnym mięskiem z szyjki indyczej i cukinią :-)

    OdpowiedzUsuń