piątek, 12 września 2014

Omlet a 'la pizza



Dawno nie zamieszczałam żadnego pomysłu na szybki obiad, więc dziś to uczynię. Puszysty omlet zapiekany z dodatkami, którego równie dobrze można przyrządzić na śniadanie lub kolację.



2 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka mleka
odrobina oliwy z oliwek
sól, pieprz.
kilka plastrów szynki
1 pomidor żółty (obrany ze skórki i pokrojony w plasterki)
4-5 małych pieczarek (obranych i pokrojonych w cieknie plasterki)
ser Capri typu włoskiego (pokrojony w plasterki)
ser jogurtowy Brie Turek (pokrojony w plasterki)
zioła prowansalskie, słodka papryka.


Żółtka oddzielamy od białek i wrzucamy do większej miski. Dodajemy do nich przyprawy, mąkę oraz mleko i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Przekładamy do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. W międzyczasie piekarnik włączamy na 170 stopni. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy całą powierzchnię oliwą z oliwek i wlewamy przygotowaną masę jajeczną. Przykrywamy pokrywką i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu. Gdy masa lekko się zetnie (trzeba uważać, aby omlet nie przypalił się od spodu), zsuwamy sprawnym ruchem omleta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na nim szynkę, pomidora, pieczarki, ser i posypujemy papryką oraz ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez ok. 20 minut, podajemy z ketchupem, majonezem lub innym ulubionym sosem.


2 komentarze:

  1. Jestem jak najbardziej ZA taką lżejszą i szybszą wersją pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :-) muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń