Na zbliżające się święta koniecznie na moim stole muszą zagościć łazanki z kapustą i grzybami , postne więc w sam raz na Wigilię , może i Wy skusicie się na ten przepis?
40 dag łazanek firmy Goliard
pół główki średniej kapusty
garść suszonych grzybów
średnia cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie ok. 1-2 godziny, później chwilę jeszcze gotować, odcedzić.
Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie, ale tak, żeby nie była rozmiękła, ostudzić i odcisnąć, zmielić razem z grzybami w maszynce do mięsa.
Na 2 łyżkach masła podsmażyć posiekaną cebulę, dodać kapustę z grzybami, chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.
Ugotować łazanki, wymieszać z farszem, można również dodatkowo zapiec w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz