Na długie chłodne zimowe dni idealne są sycące i gorące zupy.
Nic tak fantastycznie nie rozgrzeje :)
Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup.
Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :)
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki)
puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 pomidory
puszka czerwonej fasolki
puszka kukurydzy
2 duże cebule
2 duże czerwone papryki
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 szklanki bulionu
3 średnie ziemniaki
sól, pieprz
pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
bazylia, oregano
kmin rzymski
natka pietruszki
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzana patelnie wrzucamy mięso i kiedy się delikatnie zarumieni dorzucamy cebulę i dusimy ok 3 minut.
Do dużego garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem.
Pomidory przed obraniem należy sparzyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do warzyw w garnku, razem z pokrojoną drobno papryka oraz ziemniakami .Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok 5 minut i dokładamy do warzyw również podsmażone mięso z odparowaną wodą.
Zalewamy resztą bulionu.
Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem ok 20 minut do odparowania wody.
Doprawiamy koncentratem i przyprawami do smaku.
Gotujemy jeszcze do miękkości warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz