sobota, 28 lutego 2015
Ciasto czekoladowe bez mąki
Upiekłam to ciasto z ciekawości bo jak to bez mąki , i okazało się ,że jest rewelacyjne , mocno czekoladowe , lekkie jak chmurka ,rozpływa się w ustach i jest proste do zrobienia ,POLECAM
100 g cukru
75 ml wody
200 g gorzkiej czekolady ( 70 % kakao )
200g czekolady mlecznej
150 g masła
4 dużej jaja
szczypta soli
2/3 cukru przekładamy do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy mieszajac aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy masło i połamaną lub posiekaną czekoladę. Dalej podgrzewamy aż całość się roztopi a masa będzie gładka, lśniąca i jednolita. Odstawiamy.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać resztę cukru, stopniowo łyżka po po łyżce. Kolejno dodać ożółtka. Wymieszać do połączenia.
Do puszystej masy jajecznej dodajemy cienką stóżką ciepłą masę czekoladową cały czas delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wykladamy papierem do pieczenia ( ja wyłożyłam również boki ). Z zewnątrz formę szczelnie zabezpieczamy folią aluminiową bo ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. Po przelaniu ciasto formę umieszczamy w innej większej fomie do której wlewamy wrzątek do 2/3 wysokości tortownicy.
Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut aż przy dotyku patyczkiem ciasto będzie ścięte z wierzchu ale zarazem sprężyste
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przydałoby się takie do kawy:)
OdpowiedzUsuń