piątek, 20 lutego 2015
Zupa krem z zielonego groszku
Pokazywałam Wam już zupkę z zielnego groszku , tym razem pora na krem , robi się błyskawicznie i jest genialna w smaku lekko słodka od groszku i wykwintna zarazem , polecam Wam
1 puszka groszku
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 cebuli drobno pokrojonej
1 łyżka oliwy
350ml bulionu
sól, pieprz, bazylia\
Na oliwie podsmażamy czosnek z cebulą (możemy to zrobić w garnku z grubym dnem, w którym potem będziemy gotować zupę, albo na patelni). Przekładamy do garnka, dosypujemy groszek, zalewamy bulionem i gotujemy około 10 min. Blenderujemy na gładki krem, następnie doprawiamy. Można śmiało dodać odrobinę sera z niebieską pleśnią, grzanki, groszek ptysiowy czy kurczaka :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jedna z moich ulubionych zup:)
OdpowiedzUsuń