poniedziałek, 7 czerwca 2010
Czerwone piersi z kurczaka ...
Uwielbiamy ten przepis , jest mega szybki , łatwy i w sumie jedyną pracą jaką trzeba wykonać jest zrobienie marynaty i wsadzenie na noc do niej części kurczaka .
Rewelacyjne są też udka zrobione w ten sposób , ale o udkach innym razem ,
Dziś czast na biust kurzy :)
Mięsko tak przyżądzone jest super w smaku , i do tego soczyste i zawsze tak samo rewelacyjnie zaskakuje gości jego kolor.
Najlepiej oczywiści smakuje z jakąś surowką , ryżem , lub kus-kusem , ale jak widac na zdjęciu ,wersja dla mojego męża musiała być z ziemniakami
Przepis ten mam z forum "czarna Oliwka" , podawała go tam pewna Gosia i przepis ten królował jako "kurczak po gosiaczkowemu", natomiast u mnie w domu przyjeło sie , ze jest to "czerwony kurczak "odkąd na wierzch rozsmarowuję ajvar (pasta paprykowa z bakłażanami)
marynata na 4 piersi z kurczaka:
4 łyzki oliwy , lub oleju
1 łyzka sosu sojowego
2 łyżki octu
3 łyżki ketchupu
1 łyzka musztardy
czosnek do smaku
ulubione zioła
ajvar
wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą dokładnie( nie dodawać ani pieprz , ani soli) , do marynaty włozyć 4 piersi z kurczaka dokładnie wmasować marynate i odstawić do lodówki na min 2h , najlepiej na całą noc , następnie ułożyć zamarynowane piersi na plasze do pieczaenia , lub w naczyniu żaroodpornym i wierz posmarować ajvarem ok łyżka tej pasty na każda pierś , piec do uzyskania złoto-czerwonego koloru , jakieś 30 min w 180stopniach, SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
smakowite!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie:) a w lodówce została resztka ajvaru przywiezionego przez znajomych z Chorwacji:)pozdrawiam Izuśko
OdpowiedzUsuńKolorek ma świetny;)) Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń