Im bardziej spektakularne dania gotuję ( tak tak , zdarza mi się ale nie często :) ) tym chętniej potem sięgam po rzeczy proste i łatwe.
Tym razem proponuję Wam pyszną zapiekankę,
z wszystkich możliwych zapiekanek , jednak te ziemniaczane są moimi faworytkami.
Pierwszy raz robiłam zapiekankę z salami ale na pewno nie ostatni bo salami świetnie komponuje się z ziemniakami i cudownie aromatyzuje to proste danie.
No i pierwszy raz do zapiekanki użyłam jogurtu i tez uważam ,ze to świetny pomysł, nadaje daniu delikatność i kremowy smak.
Oczywiście nie mam gotowego przepisu , bo takowy nie istniej , zapiekanka powstała pod wpływem chwili i pozostałości lodówkowych , ale efekt końcowy jest super!
Moją zapiekankę zrobiłam tak :
naczynie żaroodporne ( 20X20 ) wysmarowałam oliwą z oliwek, położyłam warstwę ugotowanych ziemniaków , na to rozsmarowałam 2 łyżeczki jogurtu naturalnego , posoliłam, popieprzyłam, posypałam ziołami prowansalskimi , dałam garść posiekanej cebuli , garść żółtego sera i garść salami posiekanego w cienki paseczki , na to kolejna warstwa i kolejna , ostatnia warstwa to ziemniaki , przyprawy, jogurt i ser ,
wszystko zapiekłam ok 30 min w piekarniku w temp 180 stopni.SMACZNEGO!
POLECAM WYPRÓBUJCIE!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz