środa, 3 czerwca 2015
Zupa szczawiowa
Nie jestem jakąś wielką fanką zupy szczawiowej , ale raz w sezonie nachodzi mnie ochota na szczawiową z jajkiem
2 pętka szczawiu ( po pokrojeniu 2 spore garście)
1 duży ziemniak
2 marchewki
3 łyżki śmietany lub jogurtu
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1,5 l rosołu
sól
pieprz
łyżka mąki
łyżka masła
ząbek czosnku
2 żółtka
Ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce i wrzucamy do rosołu z zielem angielskim i listkiem laurowym. Szczaw myjemy, odcinamy łodyżki i kroimy w paski- podsmażamy na maśle i dodajemy do reszty warzyw. Gotujemy zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa nie będą miękkie i zabielamy śmietaną rozrobioną z ciepłą wodą i mąka. Roztrzepane żółtka rozrabiamy odrobiną zupy i wlewamy do garnka. Dodajemy wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilkę gotujemy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz