Kiedy zobaczyłam ten przepis na jakimś blogu wiedziałam ,że będzie to rewelacyjny przepis i nic a nic się nie pomyliłam , smak jest genialny , cos dla wielbicieli gołąbków , tym razem w wersji płynnej :):):)
pół główki kapusty
50dag mięsa mielonego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
torebka ryżu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok200g)
2-3 litry bulionu
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
papryka ostra i słodka do smaku
łyżka mąki pszennej + odrobina wody
Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy.
Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz ryż wysypany z saszetki (lub 100g ryżu sypkiego). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut.
Przekładamy do garnka mięso. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, paprykę słodką i ostrą, solą i pieprzem.
Wyciskamy czosnek przez praskę i zaprawiamy mąką wymieszaną z odrobiną wody, aby zagęścić zupę.
Najlepsza na gorąco ( ja uwielbiam następnego dnia kiedy kapusta jest mocno pomidorowa).
Smacznego :)
Wariactwo :-D ;-)
OdpowiedzUsuń